Ce este Moodle?

Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) este una dintre cele mai utilizate platforme open-source de Learning Management Systems (LMS), este gratuită și  în permanență modificată și îmbunătățită. Proiectul Moodle este condus și coordonat de către compania australiană Moodle HQ, care a început să îl dezvolte în anul 2001 și care lucrează împreună cu partenerii Moodle pentru a-l adapta continuu la cele mai exigente cerințe de învățare. Moodle oferă posibilitatea de a gestiona resursele de formare profesională, precum:

  • suporturi cadru de curs;
  • materiale didactice auxiliare;
  • fișiere audio sau video;
  • alte informații privind evoluția procesului de formare profesională;

Din octombrie 2010 are o bază de 179.000 de site-uri, 41.000.000 de cursuri, 318.000.000 utilizatori în 242 de țări. Vezi statistici oficiale  click

Avantaje Moodle

Bibliotecă de resurse

Schimb de Resurse
Împărtășiți cu studenții resurse interesante descoperite pe internet. Acestea pot fi: articole, materiale audio sau video folositoare pentru a consolida ceea ce s-a discutat în sălile de cursuri. Există așadar un mijloc de a controla relevanța și utilitatea informațiilor cu care aceștia intră în contact.

Integrare cursuri/materiale didactice
Se poate folosi Moodle pentru a oferii cursuri sau materiale deja realizate care respectă standarde diferite.


Comunicare și colaborare

Diferite unelte de tip Forum sau Chat permit interacționarea facilă cu studenții. Moodle se folosește frecvent la anunțuri generale sau răspunsuri la întrebări de interes comun. Se pot posta mesajele în Forum-uri iar studenții care au permisiunea necesară vor putea să consulte informațiile respective. Astfel, se poate răspunde la întrebări referitoare la examenul ce se apropie sau să se publice materiale despre diferite destinații turistice pentru o excursie etc.


Managementul informațiilor

Moodle oferă posibilitatea de a stoca și de a accesa dintr-un singur loc informații specifice Instituției (de ex: absențe, note, cărți din bibliotecă etc). De asemenea, Moodle permite pregătirea pentru viitoarele nevoi de a stoca și a analiza diferiți indicatori specifici instituției în scopul îmbunătățirii performanțelor.


Evaluare

Moodle pune la dispoziție o suită de instrumente de evaluare diferite care ajută la construirea de metode de evaluare cantitative și calitative mai sofisticate și mai apropiate nevoilor de astăzi. De asemenea, folosind Moodle putem observa nivelul mediu de cunoștințe sau implicare al studenților.


Organizare

Moodle include numeroase capabilități organizatorice: Rezervări săli de clasă, Programări – Întâlniri, Stabilire Orare sau Calendare de desfășurare pentru diferite evenimente (ore de laborator, teste de evaluare, teme de casa etc.) Utilizată eficient, platforma poate să scurteze mult procesele organizatorice.

Ce este Moodle ?
Ce este nou în Moodle 3.11
Prezentare pagina principală Moodle
Înscrierea cursanților în Moodle
Ce este un curs Moodle?
Organizeazarea un curs în Moodle
Moodle dashboard
Editați secțiunile de curs în Moodle
Ce sunt blocurile în Moodle ?
Trageți și plasați fișiere în Moodle
Editați pictogramele în Moodle
Adăugați și editați text în Moodle
Fișiere sunet și video în Moodle
Adăugarea de imagini în Moodle
Alege opțiuni curs în Moodle
Back-up curs Moodle
Notele în Moodle
Rapoarte de curs în Moodle

1. Ce este Moodle?

MOODLE sau Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment – denumeşte o platformă de instruire dinamică dezvoltată multimodular sub un mediu orientat obiect. Altfel spus, Moodle este un sistem de management al cursurilor (Course Management System – CMS), un pachet software creat pentru a ajuta profesorii să realizeze cursuri de calitate on-line şi să coordoneze rezultatele celor ce învaţă/studenţilor. Astfel de sisteme sunt uneori numite Learning Management Systems (LMS) (Sisteme de coordonare/management a învăţării), Virtual Learning Environments (VLE) (Medii de învăţare virtuală) si Learning Content Management Systems (LCMS) (Sisteme de management al conţinutului de învăţare).
Utilizatorii au nevoie doar de un browser (e.g., IE, Firefox, Safari) pentru a participa la un curs în Moodle. Moodle este un program Open Source, ceea ce înseamnă ca oricine este liber să-l downloadeze gratis, să îl folosească, modifice şi chiar să-l distribuie (în termenii licenţei generale publice GNU – General Public License). Moodle rulează fără modificări pe platforme Unix, Linux, Windows, Mac OS X, Netware şi orice alt sistem care suporta PHP, incluzând majoritatea furnizorilor de web (cei de găzduiesc paginile web). Informaţia este stocată într-o singură baza de date: MySQL si PostgreSQL sunt cele mai bine suportate, dar poate fi folosit şi cu Oracle, Access, Interbase, ODBC şi altele.

2. Cum pot începe să utilizez Moodle?

Pentru început descărcați o copie (http://download.moodle.org/download.php/stable23/moodle-latest23.zip ) și instalați-o pe calculatorul sau serverul Dvs. Dacă doriți să vedeți cum funcționează Moodle, cu exemple, puteți vizita demo-site-ul http://school.demo.moodle.net/

3. Utilizarea Moodle necesită competențe tehnice înalte ?

Pentru a utiliza Moodle aveți nevoie doar de cunoștințe elementare de navigare pe Web. Pentru a-l instala este nevoie de mai multă pricepere, dar în acest scop sunt prevăzute instrucțiuni.

4. Cine sunt utilizatorii cei mai potriviți pentru Moodle?

Moodle poate fi și este utilizat cu succes începând cu școlile primare (de exemplu http://www.moodleinschools.org.nz/), atât în mediul educațional, cât și cel de formare și dezvoltare, în mediul afacerilor, ș.a., s-a dovedit a fi accesibil pentru toate categoriile de vârstă.

5. Moodle este destinat în exclusivitate studierii on-line?

Moodle este destinat să susțină și să combine modul de predare clasic cu învățământul prin Internet, învățarea mobilă (playere MP3, notebook-uri, telefoane mobile, tablete), și alte forme de învățare.

6. Cum să mă autentific pe Moodle?

Introduceți adresa Internet (URL-ul) site-ului Moodle https://moodle.edubusiness.uav.ro/moodle/ , în bara de adrese a browser-ului. Autentificați-vă folosind numele de utilizator (Username) și parola (Password), primite de la Administrator.

7. Cum navighez în mediul Moodle?

Moodle afișează Bară de navigare în antetul paginii care, afișează locația paginii curente în cadrul structurii site-ului și Blocuri de Navigare, de unde puteți accesa orice compartiment al site-ului Moodle de care aveți nevoie. Conținutul blocului de navigare depinde de setări, context și drepturile utilizatorului.

8. Nu știu care este numele meu de utilizator / parola în Moodle ?

Contactați administratorul de servicii Internet din cadrul instituției pentru a rezolva această problemă.

9. Cum să modific parola mea în Moodle ?

  1. Autentificați-vă în Moodle.
  2. Faceți click pe Actualizează profil din colțul din dreapta sus al paginii.
  3. Alegeți Profil și activați butonul Schimbă Parola.
  4. Completați formularul din pagina Schimbă Parola și faceți click pe butonul Salvează modificări. Veți primi mesajul “Parola a fost schimbată”. Apăsați Continuă pentru a continua navigarea în Moodle.

10. Care este diferența dintre rolul de ”Profesor” și ”Profesor fără drepturi de
editare” în Moodle ?

  1. Profesor fără drepturi de editare – Acest rol vă permite să vizualizați notele studenților, sarcinile și activitatea lor, etc.
  2. Profesor – Pe lângă activitățile descrise mai sus, acest rol vă permite să editați conținutul cursului

11. Cum editez anumite elemente ?

Editarea devine posibilă prin activarea butonului Setări din blocul ”Administrare”. Rețineți, opțiunile de editare în Moodle depind de configurările de editare, atribuite de Administrator.

12. Cine poate să creeze și să editeze activități în cadrul cursului ?

De obicei Profesorul este cel care creează și editează cursurile și activitățile din cadrul cursurilor, însă rolul lui poate fi modificat, redenumit și oferit și altor persoane de către Administrator.

13. Vreau să solicit un curs nou pe Moodle. Ce trebuie să fac ?

Pentru a solicita un nou curs, trimiteți un e-mail pe adresa administratorului, care să conțină următoarele informații:

  1. Denumirea cursului
  2. Numele studenților, care urmează să fie adăugați la cursul respectiv.

Administratorul va crea cursul și vă va răspunde la mesaj cu instrucțiunile necesare.

14. Cum pot face un curs disponibil pentru înscriere? (din rolul de Profesor) ?

În mod implicit, cursurile nu sînt disponibile studenților. Odată ce cursul este gata, îl puteți pune la dispoziția studenților, urmând pașii de mai jos:

  • Autentificați-vă în Moodle și accesați cursul dumneavoastră.
  • În blocul Administrare faceți click pe Setări
  • Pentru parametrul Disponibilitate alegeți ”Acest curs poate fi accesat de studenți
  • Apăsați butonul Salvează modificări din partea de jos a paginii.

De acum înainte acest curs va fi vizibil și disponibil pentru înscriere.
Notă: Atunci când un curs este disponibil, oricine deține un nume de utilizator/parolă, oferite de universitate, se poate înscrie la el. Dacă doriți să faceți acest curs disponibil numai pentru studenții dumneavoastră, puteți utiliza o cheie de înscriere.

15. Cum să fac disponibil un curs în Moodle numai pentru studenții mei,
utilizînd o cheie de înscriere? (din rolul de Profesor) ?

Oricine deține un cont oferit de universitate (nume de utilizator/parolă) se poate înscrie la un curs Moodle (cu rolul de student). Dacă vreți să permiteți accesul la cursul dumneavoastră unor anumiți studenți, puteți crea o cheie de înscriere. Cheia de înscriere reprezintă o parolă pe care o creați și o distribuiți numai celor cărora doriți să le permiteți accesul la cursul dumneavoastră. De exemplu puteți crea o cheie de înscriere în Moodle și să o trimiteți studenților în cadrul primei prelegeri, prin e-mail sau prin telefon.
Pentru a seta o cheie de înscriere (sau de a vizualiza/șterge o cheie existentă):

  1. Autentificați-vă în Moodle și accesați cursul dorit.
  2. În blocul Administrare faceți click pe Setări
  3. În bara ”Cheie de înscriere” a parametrului ”Disponibilitate” introduceți cheia dorită. Bifați ”Afișează parolă” pentru a vizualiza caracterele introduse.
  4. Pentru a elimina o cheie deja existentă pur și simplu ștergeți-o.
  5. Apăsați butonul Salvează modificări din partea de jos a paginii.

Nu uitați să verificați dacă cursul este disponibil pentru înscriere.Veți observa mai mulți parametri ai cursului care pot fi modificați. Faceți click pe simbolul de ajutor din dreptul fiecărui parametru pentru a afla ce reprezintă fiecare.
Pentru a gesiona înscrierile (pentru a controla accesul la cursul Dvs.) urmați următorii pași:

  1. Cereți ca toți studenții să se înscrie până la o anumită dată (parametrul ”Inscrieri”).
  2. Odată ce această dată calendaristică a trecut, modificați cheia de înscriere pentru a nu mai fi acceptate alte înscrieri
  3. Verificați studenșii care s-au înrolat la cursul dumneavoastră și adăugați sau eliminați studenții de la curs.

16. Cum verific numele studenților au acces la cursul meu? (din rolul de Profesor) ?

  1. Autentificați-vă în Moodle și accesați cursul dorit.
  2. In blocul People accesați Participanți.
  3. Alegeți opțiunea Student din meniul Treci pe rolul din partea de sus a paginii.

17. Cum interzic înregistrarea automată a studenților la cursul meu ?

  • În blocul “Administrare” accesați “Setări”
  • În bara ”Curs la care se pot face înscrieri” a opțiunii ”Înscrieri” bifați ”Nu”.

De acum înainte numai Dvs. veți putea să înregistrați studenții.

18. Cum să adaug sau să elimin studenți din cursul meu? (din rolul Profesor) ?

Accesați cursul. În blocul “Administrare” accesați “Setări“. Verificați lista pentru a vedea dacă utilizatorul este deja înrolat în acest curs.
Dacă utilizatoul este înrolat:

  • Verificați coloana Roluri/Roles pentru a identifica ce rol are utilizatorul. Dacă rolul pe care îl solicită (de exemplu, student) nu este în listă, faceți click pe butonul add și selectați rolul necesar.

Dacă utilizatorul nu este înrolat:

  • Faceți Click pe Enrol users în partea de sus dreapta (sau jos dreapta).
  • Alegeți rolul pe doriți să-l adăugați din meniu
  • Scrieți numele studentului în câmpul Search și activați Enter
  • Găsiți numele în listă, faceți click pe Enrol și adăugați-l la curs.

19. Cum îmi pregătesc cursul pentru noul an academic ?

Cursurile Moodle sunt reutilizate de la un an la altul. În septembrie, studenții care au absolvit sunt eliminați în mod automat din curs. Astfel, acesta este deja pregătit pentru noul grup de studenți.

20. Cum mă înscriu la un curs pe Moodle ?

  1. Autentificați-vă în Moodle.
  2. Faceți click pe butonul Cursuri din cadrul Blocului de navigare.
  3. Faceți click pe cursul care vă interesează
  4. În fereastra cu mesajul ”Sunteţi pe cale de a vă înscrie la acest curs. Doriţi să continuaţi?” apăsați Da.

Dacă vă este solicitată o cheie de înscriere, înseamnă că acest curs este disponibil pentru un anumit grup de studenți, iar cheia de înscriere urmează să o primiți de la profesor.
Notă: De asemenea, puteți căuta un curs specific, utilizând bara ”Căutare cursuri”.

21. Cum anulez înscrierea la un anumit curs în Moodle ?

  1. Autentificați-vă în Moodle.
  2. În Blocul de navigare faceți click pe butonul Cursurile mele
  3. Alegeți cursul la care vreți să anulați înscrierea
  4. În blocul Setări faceți click pe ”Anulează înscrierea
  5. Confirmați intenția de a anula înscrierea, apăsând butonul Confirmați intenția de a anula înscrierea, apăsând butonul Continuă.

22. Cum accesez profilul meu în Moodle și să modific setările existente ?

Atât profesorii, cât și studenții în Moodle, au un profil care poate fi editat, utilizatorii platformei fiind capabili să încarce o poză de profil și să adauge date suplimentare despre ei înșiși. Profilul Dvs. include un număr de setări care influențează funcționalitatea și aspectul vizual al platformei.

  • Accesați profilul Dvs., făcând click pe numele Dvs. din colțul din dreapta sus a paginii Moodle.
  • Alegeți opțiunea ”Modificare profil” și modificați parametrii care vă interesează.
  • Faceți click pe ”Actualizează profil” din partea de jos a paginii pentru a salva modificările efectuate.

Parametrul ”Tema preferată” vă permite să modificați aspectul vizual al platformei, elementele vizibile.
Notă: În cazul în care veți alege o temă prin intermediul opțiunii MyMobile, modificarea temei existente va fi posibilă doar cu ajutorul unui dispozitiv mobil (de exemplu telefon mobil sau tabletă).

23. Cât timp voi mai avea acces la cursurile Moodle, după absolvirea universității ?

Majoritatea cursurilor Moodle sunt resetate automat la sfârșitul fiecărui an universitar. Prin urmare, înscrierea Dvs. la cursul Moodle, testele completate, discuțiile inițiate, precum și celelalte contribuții la curs, vor fi eliminate în mod automat. Dacă vreți să repetați cursul, va trebui pur și simplu să vă re-înscrieți la noua versiune a cursului respectiv.
Unii profesori pot interzice înscrierea la curs cu scopul de a-l pregăti pentru noul an de învățământ. În mod normal, aceasta are loc după sesiunea de examene. Totul însă rămâne la discreția facultății sau a titularului de curs.

24. Cum trimit o sarcină spre evaluare în Moodle ?

Sarcinile în Moodle sunt afișate pe pagina de start a cursului. Unele facultăți includ sarcinile în cursul cu tematica corespunzătoare, altele creează un curs Moodle special, care conține toate sarcinile pentru facultatea respectivă. Pagina cu sarcini conține data limită de prezentare a lucrării/testului/exercițiilor, precum și alte informații importante. Pașii necesari pentru a trimite o sarcină spre evaluare depind de setările stabilite de profesorul Dvs.

  • Pentru a încărca fișiere, faceți click pe butonul ”Încarcă acest fișier”, apoi încărcați fișierul dorit. Salvați modificările.
  • Pentru a încărca texte, selectați ”Adăugare text”.

În dependență de setările stabilite de profesor veți putea să citiți, editați și/sau să re-trimiteți sarcina Dvs. spre re-evaluare. Odată ce lucrarea va fi evaluată, veți primi o notificare pe email și veți avea posibilitatea să vizualizați nota și feedback-ul lăsat de profesor.

25. Cum îmi pot vizualiza notele ?

Dacă profesorul a deschis accesul la vizualizarea notelor în setările cursului, puteți accesa link-ul Note pentru a afla notele la cursul curent. De asemenea puteți primi un e-mail atunci când lucrarea este notificată sau comentată de către profesorul Dvs.

26. În timp ce completam un test în Moodle, conexiunea cu site-ul a fost întreruptă. Ce s-a întâmplat ?

Unii furnizori de servicii Internet deconectează utilizatorii, în cazul în care nu detectează nici o activitate pentru o anumită perioadă de timp. Din păcate, aceasta se poate întâmpla și în timp ce susțineți un test în Moodle, deoarece timpul petrecut fără nici o interacțiune cu site-ul Moodle este considerat inactiv de către distribuitorul de servicii Internet. O soluție ar fi de a salva periodic testul (butonul ”Salvează”), fără a-l încărca spre evaluare. Dacă totuși sunteți deconectat, puteți să reintrați pe site-ul Moodle și să reluați completarea testului, cu condiția să vă încadrați în timpul stabilit pentru rezolvarea testului.

27. Există restricții cu privire la denumirea fișierelor pe care le încarc sau le atașez pe Moodle ?

Nu există nici o restricție cu privire la denumirea fișierelor.

28. Cine se ocupă de asistența tehnică a site-ului UAV Moodle ?

Administratorul site-ului universității se ocupă de asistența tehnică a platformei.